Молитви і медитації

Молитва 11 Кроку (ранок)

Боже, направ мої помисли в вірне русло, вбережи мене від жалю до себе, безчесних вчинків, користолюбства.

Визволи від невірних мотивів і пошли мені натхнення, щоб у мене з’явилися інтуїтивні думки і рішення.

Спокою і смиренності прошу. Будь зі мною сьогодні в хвилини сумнівів, злоби, гніву і покажи мені слушну думку або дію.

Нехай новий день відкриє мені, яким повинен бути мій наступний крок, і даруй мені все те, що необхідно для вирішення моїх проблем.

Звільни мене від свавілля і егоцентризму. Допоможи мені бачити в кожній людині Твій образ; в кожному випадку – Твій промисел; в кожному дні – Твою безумовну любов до мене.

Спасибі, Господи, що я тверезий сьогодні!

Молюся, щоб в повній вірі чекати тих благ, які підготовлені для мене сьогодні. Молюся, щоб чекати сьогодні від життя тільки хорошого.

Я віддаю тобі свій сьогоднішній день, допоможи мені, будь ласка.

Я постараюся виконувати Твою волю, дай мені сил для цього. І якщо я помилюся, прости мене, будь ласка.

Боже, допоможи мені сьогодні не бути протягом дня злісним, егоїстичним або нечесним, і не відчувати страх!

Допоможи мені прожити день, не зачепивши нікого і не заподіявши біль, щоб я не мав вибачитися перед цією людиною.

Господи, допоможи мені прожити день і бути відкритим і чесним, допоможи мені не таїти про себе нічого, а якщо я приховую щось, то дай мені силу негайно обговорити це з ким-небудь.

Отче, допоможи мені проявляти любов і доброту до всіх оточуючих.

Підкажи мені, Боже, як мені краще виконувати Твою волю.

Господи, допоможи мені думати не про себе, а про те, як я можу бути корисним для інших, як я можу бути корисним моїм братам і сестрам.

Підкажи мені, Боже, що я можу вкласти в загальний перебіг життя. Захисти мене, мій Господи, від неспокою, докорів совісті і похмурих роздумів, тому що в цьому випадку мої можливості приносити користь іншим зменшуються.

Боже, я прошу в Тебе пробачення за мої помилки, які я вже зробив у житті.

Отче, підкажи мені протягом дня, якщо я буду десь неправий, як мені відразу ж виправити свою помилку.

Боже, мені потрібна Твоя допомога – без Тебе я пропаду!

Дякую Тобі, мій дорогий Господи!

Боже, навчи мене бути добрим, справедливим і ввічливим з тими людьми, яких я недолюблюю і Дай мені розсудливості з миром приймати слова і вчинки.

Виховай в мені вміння стримувати себе під час спалахів злості та агресії, щоб не дати проявитися дефектам моєї душі.

Зупини мене від прийняття рішень в гнівному пориві, тому що в цьому стані я не здатен думати, говорити і діяти, прагнучи до яких би то не було розумних цілей.

Убережи мене від емоційних пасток у вигляді “надутого” виду і мовчазного презирства, бо, це ніщо інше як прояв неприборканої гордині і мстивості.

    У моменти нападів самовихваляння або самобичування, нагадай мені про моє безсилля, про те, що я тверезий тільки сьогодні і то за Своїм милосердям. Все чого я домігся, на сьогоднішній день, це не мій успіх або упущення – а Твоя воля свята.

Молитва відкритого розуму.

Боже, допоможи мені відкласти в сторону все, що я думаю і знаю, про Тебе, про себе, про мою програму одужання. Про те як мені жити і будувати взаємини з іншими людьми. Допоможи мені очистити розум, щоб у мене був відкритий розум, щоб я міг почути Волю Твою і напуття на майбутній день. Боже благослови мене, наставляй мене і веди мене тією стежкою, яку ти протоптав для мене, щоб я міг вийти до свободи і  до Тебе. Нехай збудеться Воля Твоя. Амінь.

Молитва маленьких кроків.

“Господи, я прошу не про чудеса і не про міражі, а про силу кожного дня. Навчи мене мистецтву маленьких кроків.

Зроби мене спостережливим і спритним, щоб в строкатості буднів вчасно зупинятися на відкриттях і досвіді, які мене схвилювали.

Навчи мене правильно розпоряджатися часом мого життя. Подаруй мені тонке чуття, щоб відрізняти важливе від другорядного.

Я прошу про силу стриманості і помірності, щоб я по життю не пурхав і не ковзав, а розумно планував протягом дня, міг би бачити вершини і далі, і хоч іноді знаходив би час для насолодження мистецтвом.

Допоможи мені зрозуміти, що мрії не можуть бути допомогою. Ні мрії про минуле, ні мрії про майбутнє. Допоможи мені бути тут і зараз і сприйняти цю хвилину як найважливішу.

Убережи мене від наївної віри, що все в житті має бути гладко. Подаруй мені ясну свідомість того, що складнощі, поразки, падіння і невдачі є лише природною складовою частиною життя, завдяки якій ми зростаємо і зріємо.
Нагадуй мені, що серце часто сперечається з розумом.
Пішли мені в потрібний момент когось, у кого вистачить мужності сказати мені правду, але сказати її люблячи.
Я знаю, що багато проблем вирішуються, якщо нічого не робити, то ж навчи мене терпінню.
Ти знаєш, як сильно ми потребуємо дружби. Дай мені бути гідним цього найпрекраснішого і ніжного Подарунка Долі.
Дай мені багату фантазію, щоб у потрібний момент, в потрібний час, в потрібному місці, мовчки або промовляючи, подарувати комусь необхідне тепло.
Зроби мене людиною, яка вміє достукатися до тих, хто зовсім “внизу”.
Убережи мене від страху пропустити щось у житті.
Дай мені не те, чого я собі бажаю, а то, що мені дійсно необхідне.
Навчи мене мистецтву маленьких кроків”.

Молитва Святого Франциска

Господи, вчини з мене знаряддя Твого миру:
де ненависть – вчини, щоб я ніс Любов;
де кривда – щоб я ніс Прощення;
де розлам – щоб я ніс Єдність;
де сумнів – щоб я ніс Віру;
де помилка – щоб я ніс Правду;
де розпач – щоб я ніс Надію;
де смуток – щоб я ніс Радість;
де темрява – щоб я ніс Світло.
Вчителю, вчини, щоб я не стільки шукав бути втішеним, скільки потішати;
не стільки бути зрозумілим – скільки розуміти;
не стільки бути коханим – скільки кохати.
Бо даючи – отримуємо,
прощаючи – отримуємо прощення;
помираючи – воскресаємо до Вічного Життя!

Молитва оптинських старців

Господи, дай мені зустріти з душевним спокоєм усе, що принесе мені цей день. Дай мені цілковито віддатися на волю Твою святу. На всяк час дня цього в усьому настав мене і підтримай мене, Господи. Які б я не дістав звістки, навчи мене приймати їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все Свята Воля Твоя. У всіх ділах моїх і словах керуй думками моїми і почуттями. У всіх непередбачених випадках не дай мені забути, що все Ти посилаєш. Навчи мене просто і мудро ставитись до всіх людей, нікого не ображаючи, ані засмучуючи. Господи, дай мені силу перенести втому і всі події цього дня. Керуй моєю волею і навчи мене молитись, вірити, надіятись, терпіти, прощати і любити

Молитва Матері Терези

Я просила Бога забрати мою гординю, і Бог відповів мені – ні. Він сказав, що гординю не забирають – від неї відрікаються.
Я просила Бога вилікувати мою прикуту до ліжка дочку. Бог сказав мені – ні. Душа її в безпеці, а тіло все одно помре.
Я просила Бога подарувати мені терпіння, і Бог сказав – ні. Він сказав, що терпіння з’являється в результаті випробувань – його не дають, а заслужують.
Я просила Бога подарувати мені щастя, і Бог сказав – ні. Він сказав, що дає благословення, а буду я щаслива, чи ні – залежить від мене.
Я просила Бога вберегти мене від болю, і Бог сказав – ні. Він сказав, що страждання відволікають людину від світських клопотів і приводять до Нього.
Я просила Бога, щоби дух мій ріс, і Бог сказав – ні. Він сказав, що дух має вирости сам.
Я просила Бога навчити мене любити всіх людей так, як Він любить мене. Нарешті, сказав Господь, ти зрозуміла, що потрібно просити.
Я просила терпіння – і Бог послав мені випробування, щоб загартувати мене.
Я просила мудрості – і Бог послав мені проблеми, над якими потрібно ламати голову.
Я просила мужності – і Бог послав мені небезпеки.
Я просила любові – і Бог послав нещасних, яким потрібна моя допомога.
Я просила благ – і Бог дав мені можливості.
Я не отримала нічого з того, що хотіла –
Я отримала все, що мені було потрібно!
Бог почув мої молитви.

Молитва 11 кроку (вечір)

ввечері:

Коли ми лягаємо спати, ми подумки оцінюємо прожитий день.
Не були ми протягом дня злісними, егоїстичними або бесчестними?
Може, ми відчували страх або повинні вибачитися перед кимось?
Може, ми дещо затаїли про себе, що слід негайно обговорити з ким-небудь?
Виявляли чи ми любов і доброту до всіх оточуючих? Що ми могли б зробити краще?
Може, в основному ми думаємо тільки про себе?
Або ми думали про те, що можемо зробити для інших, про наш внесок в загальний перебіг життя?
Не потрібно тільки піддаватися занепокоєння, докорам совісті або похмурим роздумам,бо в цьому випадку наші можливості приносити користь іншим зменшуються.
Згадавши події прожитого дня, ми просимо у Бога прощення, просимо Його, як нам виправити наші помилки.

 
Боже, я дякую тобі за те, що прожив ще один тверезий день. Допоможи мені побачити мої досягнення сьогодні і не знецінювати те хороше, що було сьогодні.
Боже, будь ласка, прости мені всі мої помилки сьогодні. Я знаю, що через мої помилки, я не міг бути таким ефективним в служінні Тобі і виконанні Твоєї волі, яким би я міг бути. Прошу Тебе, прости мене і допоможи завтра виконувати Твою волю краще. Отче, я прошу тебе покажи мені, як виправити ті помилки, які я сьогодні допустив. Веди і направляй мене. Будь ласка, віддали мою зарозумілість і мої страхи. Господи, покажи мені, як покращити мої взаємини з Тобою і моїми братами і сестрами, даруй мені смиренність і силу виконувати Твою волю!

Господи, дякую Тобі за цей день, на цій прекрасній землі. Дякую за їжу, пиття, одяг і дах над головою. Дякую за щоденну працю і роботу, яку Ти даєш мені. Дякую за улюблену сім’ю, близьких і друзів. Дякую за дар слуху, зору, смаку, нюху і дотику. Дякую за те здоров’я і ту радість, яку Ти посилаєш щоранку. Дякую за ту дивовижну любов, яку я відчуваю постійно. Дякую за те, що душа моя наповнена незгасною довірою до Тебе і до всіх, хто мене оточує. Дякую за вчителів, наставників, покровителів і помічників, яких Ти даруєш мені щедрістю Своєю. Дякую за ті таємниці, які Ти відкриваєш мені, проводячи мене через мої помилки. Так нехай зійде  на мене Твоя велика турбота і любов Твоя!

Молитва про безсилляГосподи я молюся про те, щоб звільнитися від своєї звички бути стурбованим станом справ.
Адже так часто я переконувався, що від мене нічого не залежить. Нехай же я зможу зрозуміти і відчути своє безсилля!
Лише тоді, нарешті, я перестану метушитися даремно. Спокійно і розумно буду приймати те, що мені посилається Богом!
Господи! Ти мій Батько, Ти мій Друг, ти мій Заступник, ти мій
Утішитель, Ти мій Керівник. Ти – мир в моєму серці, ти – радість в
моїх очах, Ти – любов в моїй душі.
Дякую Тобі за допомогу і керівництво, дякую Тобі за мудрість і терпіння, з яким Ти ростиш мене і дбаєш про мене. Дякую Тобі за те, що навіть коли я злюся на тебе і чую тільки себе, Ти не залишаєш мене. Я знаю, що все, що зараз
здається мені крахом і руйнуванням, надалі виявиться найкращим для мене.
Я прошу Тебе, даруй мені довіру до Тебе і Твого керівництва, прийняття та усвідомлення реальності позбавлення від ілюзій і страхів, смиренність з справжнім станом речей і безстрашність перед невідомістю.
Допоможи мені, відкинувши всі свої сумніви і миттєві бажання маленької дитини з хвилюванням чекати Твоїх чудес, жити тут і зараз з вдячністю за життя і Твої дари, ставитися спокійно і адекватно до своїх емоцій і переживань і відпускати події і людей.
Допоможи мені перестати контролювати своє життя і чинити опір змінам, вірячи, що всі вони по Волі Твоєї й на краще. Допоможи мені в своїх змінах не концентруватися на собі, а нести в цей світ радість, турботу і служіння.
Навчи мене діяти з кращих спонукань і визволи від страху не отримати бажане, бути скривдженим і відкинутим. Допоможи мені розслабитися і відпустити себе по Волі Твоїй. Амінь.